Günüyüzü' nde Turizm
KAVUNCU SAKARYA KÖPRÜSÜ
Genel Bilgiler
Kavuncu Köprüsü; Günyüzü-Polatlı karayolu üzerinde Kavuncu Köyü'nden yaklaşık 3 km batı yönünde ve Sakarya Nehri üzerinde yer almaktadır.
Ayrıntılı Tanım
Kavuncu Köprüsü betonarme olarak yapılmış, yakın civardaki araç trafiğini taşıyan en büyük köprüdür. Ağaç direkler üzerine yapılan köprünün temel bağlantıları kurşun dökülerek yapılmıştır. Sağ ve sol tarafta tek kemerli olarak köprünün trabzanları, kemerleri taşıyan beton kolonların içinden geçirilen demir korkuluklar ile yapılmıştır. Köprüde bağlayıcı olarak kullanılan metal aksamlardan bazıları sökülerek çalınmıştır ve taşıyıcı payeler, kolonlar oldukça yıpranmıştır. Kurtuluş Savaşı zamanında civarda aynı isimle yer alan köprü yıkılınca 1940’lı yıllarda söz konusu köprü yapılmıştır.
ÇAKMAK BAŞI
Genel Bilgiler
Çakmakbaşı Suyu Örenliği; Günyüzü İlçesi, Çakmak Köyü’nün 2.5 km kuzeyinde, Çakmakbaşı Büyük Deresi’nin oluşturduğu vadinin batı yönündeki Amur mevkiinde yer almaktadır. Vadinin batı yamacında ve üst kısmındaki vadiye hakim düzlük alanda yüzeyde çok sayıda Bizans Dönemine ait seramik parçalarının yanı sıra yapılara ait temel kalıntıları net olarak görülebilmektedir. Yamaçtan vadi içine doğru olan yoğun taş akıntısı söz konusu yerleşimin sur ile çevrilmiş olduğunu göstermektedir.
Şimdiki Durumu
Çakmak Köyünden Çakmakbaşı Suyu mevkiine giden tarla yollarfından ulaşm sağlanabilmektedir.
KİLİSE
Genel Bilgiler
Eskişehir'e 135 km uzaklıktaki Günyüzü İlçesi'nin 7 km güneyinde, Gümüşkonak merkezinde yer almaktadır.
Şimdiki Durumu
Kilisenin bulunduğu Bizans dönemi yerleşmenin adı "Germia" olup bu isim yerleşmenin günümüzdeki isimlerinde "Yürme" (ya da Yörme) olarak varlığını sürdürmektedir. Erken Bizans döneminde Galatia II temasının şehirlerinden olan Germia, erken dönemden itibaren bir hac merkezi olarak görünmeye başlar. Bu duruma gelmesinin en önemli nedeni, kilisenin kryptasında korunan İsa'nın tüniğinin bir parçasıdır. Bu bilgi Sykeonlu Aziz Theodore'un hagiografisinde yer almaktadır. İmparator Iustinianus'un ölümünden kısa bir süre önce burayı ziyaret edip dua ettiği bilgisi de Germia ve Başmelek Mikahael Kilisesi'nin önemini göstermektedir.
ÇUKUR ÇEŞME
Genel Bilgiler
Eskişehir'e 140km uzaklıktaki Günyüzü İlçesi'nin 13 km güneyinde, Kayakent merkezinde yer almaktadır.
Şimdiki Durumu
Çeşmenin inşa tekniği dikkate alındığında 17. veya 18. yy’da inşa edilmiştir. Çukur Çeşme Kayakent Beldesinde Sivrihisar-Günyüzü-Çeltik devlet karayolu kenarında bir meydanda yer almasına rağmen, çukurda kaldığından halk arasında Çukurçeşme olarak adlandırılmıştır. Çeşmeye yol kotundan taş basamaklarla inilmektedir. Taş basamakların iki yanı moloz taş duvarla örülmüştür. Çeşme yontu taşı ile yapılmıştır. Çeşmenin alt kısmında iki lülesi bulunmaktadır. Yalak kısmı betonarme olarak yenilenmiştir. Çeşmenin niş kısmı taşla kapatılmıştır. Çeşme düz taş silme ile bitmektedir. Çeşme zamanla çukurda kaldıkça yol katına ulaşmak için silme kısmının üzerine taş konulmuş, konulan taşların üzerine de Bizans Dönemi’ne ait devşirme bir taş konulmuştur.
GECEK CAMİİ
Genel Bilgiler
Eskişehir'e 135km uzaklıktaki Günyüzü İlçesi'nin 13 km güneyinde, Gecek mahallesinde yer almaktadır.
Şimdiki Durumu
Bugün Günyüzü ilçesine bağlı Gecek köyünde, şifalı su çeşmesinin güneyinde yer alır. Umurbey’in oğlu Selçuk Bey tarafından (15. yy. da) yaptırıldığı. Başbakanlık arşivi Tahrir Defterinde 453. 151 b de kayıtlı vakfiyeden anlaşılmıştır. Keza oğlu Hasan Bey in, 1486 da Sivrihisar’da Seraskerlik yaptığı kayıtlarda görülür. 1970-71 yıllarında kırma çatısı kaldırılmış, kubbeler galvanizle kaplanmış, minaresi yıldırım düşmesi sonucu hasarlı olduğundan, o da restore edilmiştir. Minare yeni taştan yapılmıştır. Onaltıgen pabuçlu ve gövdelidir.